(Видео) Промовирани докторите на науки и доделени признанијата „8 ноември“ во Штип

По повод 8 ноември - денот на ослободувањето на Штип, денес во НУ Универзитетска библиотека „Гоце Делчев“ беа промовирани доктори на науки кои докторирале во изминатата година. Голем дел од промовираните се веќе кадар на Универзитетот „Гоце Делчев“. Промовирани беа:

 • доц. д-р Афродита Зенделска – доктор на технички науки;
 • доц. д-р Гордана Камчева – доктор на медицински науки;
 • доц. д-р Дарко Арнаудовски – доктор на медицински науки;
 • д-р Емилија Здравева-Лежаиќ – доктор на технолошки науки;
 • доц. д-р Соња Николова – доктор на историски науки;
 • доц. д-р Страхил Газепов – доктор на медицински науки;
 • д-р Христина Серафимовска – доктор на економски науки;
 • доц. д-р Викторија Максимова – доктор на биотехнички науки;
 • доц. д-р Стојанче Мијалковски – доктор на технички науки;
 • асс. д-р Ленче Насев – доктор од областа на музичка педагогија;
 • доц. д-р Данче Василева – доктор на науки по кинезитерапија.

Некои од промовираните доктори на науки ги истакнаа своите полиња на специјализација и ја истакнаа важноста на проблематиката во која докторирале. Некои од нив докторирале на Универзитетот „Гоце Делчев“, но некои и во универзитети надвор од Штип и од Македонија.

Ректорот на Универзитетот проф. д-р Блажо Боев истакна дека Универзитетот е отворен за новите доктори на науки.

 

- Универзитетот е отворена структура за сите кои мислат дека можат да дадат придонес за него и да создаде услови за развој. Јас како ректор ја поддржувам таа активност до крајни граници и секој млад човек кој има стекнато добро образование на кој било добар универзитет има место на УГД. Ова е одлична традиција на Штип и сигурно со овие доктори на науки се менува и градот  истакна ректорот на УГД, проф. д-р Блажо Боев.

На промоцијата на докторите на науки ѝ претходеше доделување на признанијата „8  ноември“, кои меѓу другите им припадна и на уметниците од Универзитетот „Гоце Делчев“ на дуото „Грациозо“.  Дуото е составено од д-р Невенка Дуковска, која е дел од УГД и  м-р Кристина Палија.

Видео

 

Последен пат изменето на Вторник, 08 Ноември 2016 16:20
Одбележен под
Share this article

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…