Испечатете ја страната
УГД партнер во НАТО научноистражувачки проект

Истражувачки тим од Универзитетот „Гоце Делчев“ е дел од конзорциумот партнерски институции коишто ќе соработуваат во реализацијата на научноистражувачкиот проект со наслов “A Field Detector for Genotoxicity from CBRN and Explosive Devices” финансиран од НАТО.

Проектот е под раководство на Институтот за молекуларна биологија при Бугарската академија на науките, а вклучени се и Медицинскиот факултет во Афионкарахисар (Турција), Универзитетот на градот Њујорк (САД), Атланскиот клуб во Бугарија и Медицинскиот универзитет на Пловдив (Бугарија).

На иницијалниот состанок којшто се одржа во Софија (Бугарија) учествуваа проф. д-р Татјана Рушковска, раководител на тимот од Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип, и проф. д-р Виолета Иванова-Петропулос. Во реализацијата на проектот се вклучени и доц. д-р Биљана Балабанова и м-р Мишко Милев. Проектот нуди можности за продлабочување на соработката помеѓу партнерските институции, како и вклучување на млади истражувачи во научноистражувачката работа.

Одбележен под
Share this article
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…