Студентите од насоката Туризам на Факултетот за туризам и бизнис
Студентката Надица Стојкова од Факултетот за медицински науки се
Организациите Центар за управување со промени и Институт за ...
Компаниите Македонски телеком и Лајкамобајл имаат потреба од ...
Во полната сала на Мултимедијалниот центар на УГД студентите –
Охридска банка организира натпревар за најдобра бизнис-идеја, во

Образование

Професори од Факултетот за образовни науки при Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип во соработка со Бирото за развој на образованието веќе втора година по ред реализираат еднодневни семинари за наставниците од основните училишта во Република Македонија.

Философско кино на тема „За љубовта“ се одржа вчера во организација на Филмската академија при УГД и Домот на младите во Штип. Голем број заинтересирани студенти присуствуваа и го гледаа филмот  „Краток филм за љубовта“ (1988) од режисерот Кшиштоф Кјешловски (Полска).

Можности за едукација на младите луѓе и презентација на корејската култура во Штип беше целта на денешната работилница организирана од корејската организација „IYF“.

Проектните активности во рамките на Еразмус плус проектот Developing OER and Blended Modules for Agriculture and Rural Development, Erasmus+ KA202 Project, број на проектот: 2015-1-MK01-KA202-002855, веб: http://www.oer-ard.mk, продолжуваат да се организираат и реализираат интензивно преку размена на знаење и практично искуство повторно во Пловдив, Бугарија.

  1. Кои клучни моменти влијаеja во оформувањето на Вашата кариера, од почеток па до денес?

Има една анегдота од моето рано детство. Во тоа време имаше една научно-популарна емисија за живиот свет и феномените на природата што ја водеше ботаничарот Дејвид Белами. Ја гледав емисијата со многу љубопитоност и кога ме прашуваа „Што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш?“, одговарав „Дејвид Белами. Сакам да знам сѐ“. Подоцна кога ги открив природните науки, посебно биологијата, тоа дефинитивно беше љубовта на мојот живот. Кога дојде моментот да бирам факултет јас немав двоумење, двоумењето беше за моите родители. Поминавме едно жестоко лето во убедување мојата идна професија да биде медицина или која било медицинска наука, па дури и ветерина за моите родители беше поприфатлива и поперспективна опција отколку мојот избор - студии по биологија на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

  1. Кои клучни моменти влијаеја во оформувањето на Вашата кариера, од почеток па до денес?

Најверојатно не станува збор за моменти, туку за процес во кој сум воспитана и образована, да ценам и почитувам комплетност. Тоа е, всушност, насоката која води во моментите кои се клучни да се биде или не – професионалец. Отсекогаш сум почитувала луѓе кои се истрајни во својата работа и кои професионално знаат да одговорат на кое било прашање.

Страница 10 од 23

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…