УГД Живот

Ректорот на Универзитетот „Гоце Делчев“, проф. д-р Блажо Боев, по повод 10-годишнината на Универзитетот неодамна имаше гостување во медиумите. Едно од тие интервјуа ви пренесуваме во целост. Станува збор за интересен разговор во кој ректорот на УГД зборува за рангирањето на Универзитетот како второрангирана институција од сите високообразовни установи во Република Македонија.

Универзитетот „Гоце Делчев“ продолжува со Отворените денови, на кои се претставуваат можностите што ги има УГД за студирање и здобивање со високо образование.

Во рамките на активностите поврзани со превенција од дискриминација и постапување во случаи на криминал од омраза и говор на омраза, кои Правниот факултет ги остварува во соработка со Мисијата на ОБСЕ во Скопје, се одржа Обука од алумни за антидискриминација, говор од омраза и криминал од омраза. 

Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип го организираше првиот од повеќето Отворени денови, на кои сите заинтересирани, пред сѐ средношколците од завршните години, ќе се информираат за можностите за студирање на факултетите и академиите при УГД. Во Штип, на штандови лоцирани пред Правниот факултет, се претставија сите факултети и академии на специфичен и креативен начин, а во салата на Центарот за култура „Ацо Шопов“ се одржа презентација на можностите на електронскиот индекс.

Со предавање на тема „Меѓу чаршијата и црквата“, Филолошкиот факултет при УГД ја одбележа 200-годишнината од првото печатено издание на првата антологија на европскиот и светски расказ на македонски народен јазик „Чудесата на пресветата Богородица“ од Јоаким Крчовски. Предавањето го одржа проф. д-р Димитар Пандев, редовен професор на УКИМ.

Универзитетот „Гоце Делчев“  на средношколците од завршните години ќе им ги претстави можностите што ги нуди за студирање на Отворени денови кои ќе се одржат како во Штип, така и во наставните центри во Струмица, Кавадарци и во Прилеп. Отворените денови имаат за цел да го доближат УГД до потенцијалните студенти – средношколците, како и до сите заинтересирани.

Деканот на Филолошки факултет доц. д-р Драгана Кузмановска во работна посета на Филозофскиот факултет на Универзитетот во Ниш се сретна со голем број претставници од овој факултет и договори идна соработка во полето на наставата и науката. На средбите се разговараше за гостување и размена на професори, како и за заеднички проекти на двата факултета. Исто така, доц. д-р Драгана Кузмановска имаше средба и со директорката на Центарот за странски јазици со која беше договорена размена на професори на сите нивоа на катедрите на сите странски јазици во Ниш и во Штип.

Страница 1 од 39

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…