Професор од Белгија одржа предавање на УГД

Предавање на тема „Улогата на наставникот во креирање на активни и здрави училишта“ се одржа на Универзитeт „Гоце Делчев“, од страна на еминентниот професор Марк Клос од Универзитетот во Лиеж – Белгија. Професорот од Белгија зборуваше за улогата на улилиштето како место кое е едно од најважните за развивање на физичката активност.

- Важно е тие како идни наставници да учествуваат во промоцијата на физичките активности, затоа што живееме во општество кое во моментот е повеќе седечко. И ние и целото општество мораме да направиме нешто, а училиштето се место каде што животот практично започнува. Ако децата се едуцирани од страна на нивните наставници, има можност нешто да се промени - изјави Марк Клос, професор на Универзитетот во Лиеж, Белгија.

Предавањето е продолжение на заедничката соработка меѓу УГД и професорот Клос. Професорката Билјана Попеска од УГД веќе во неколку наврати соработува со Универзитетот во Лиеж.

- Целата идеја потекна од мојата двегодишна соработка со професорот, со кој заедно учествувавме во проекти. Неговото присуство е во рамките на Еразмус плус и се надевам дека ќе произлезат нови соработки - изјави проф. д-р Билјана Попевска, професор на Факултетот за образовни науки.

Деканката на Факултетот за образовани науки, проф. д-р Соња Петрова, истакна дека ваквата соработка е одлична можност да се пренесат знаења и студентите да се стекнат со нови искуства.

- Ова е добра можност да ги споделиме нашите искуства, да научиме нешто и да пренесеме нешто од нашето знаење - истакна проф. д-р Соња Петрова, декан на ФОН.

Професорот од Белгија најави дека УГД заедно со него и Универзитетот од Белгија аплицирале за меѓународен проект и се надеваат дека ќе го добијат, со што ќе ја продолжат соработката во насока на унапредување на физичкото образование.

 

 

Одбележен под
Share this article

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…