Подготвителна настава по програмирање и математика за идните студенти

Факултетот за информатика во текот на септември организира подготвителна настава по програмирање во C или C++ и математика за идните студенти. Подготвителна настава ќе се одржува во просториите на Универзитет „Гоце Делчев” во градовите Штип и Струмица, а ќе ја изведуваат професори и асистенти од Факултет за информатика.

Предвидено е да се работи со групи од 3 до 12 луѓе. Наставата ќе се организира доколку се пријават доволно студенти за формирање на група за секој од двата курса. 

Датум на започнување на подготвителната настава:

  • Програмирање: 2 септември 2019 год.
  • Математика: 2 септември 2019 год.

Наставата по програмирање ќе се реализира во 10 дена по 2 часа дневно (вкупно 20 часа).

Наставата по математика ќе се реализира во 10 дена по 3 часа дневно (вкупно 30 часа).

Заинтересираните идни студенти треба да се пријават најдоцна до 28 август 2019 до 10 часот. Пријавување и подетални информации на е-адреса: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..

Сите пријавени студенти во предвидениот рок ќе бидат известени најдоцна до 30 август, до 10 часот, дали се формирани групите и точното време за започнување на наставата.

Цена: 2400 денари за програмирање и 3600 денари за математика или 120 денари од час, со можност за плаќање на две рати.

Жиро-сметка: 100-0000000630-95

Назив и седиште на примач: Трезорска сметка, ДУ „Гоце Делчев” - Штип

Банка на примач: НБРМ

Сметка на корисник: 1600160330 788 22

Претходна шифра и програма: 723113 44

 

Содржина на курсот по програмирање

Тема 1: Запознавање со интегрираната околина за развој Dev C++ или Code::Blocks. Запознавање со елементите: компајлер, поврзувач, дебагер, библиотеки со стандардни функции. Креирање на нов проект, зачувување на истиот, компајлирање и извршување.

Тема 2: Вовед во програмскиот јазик C++ или C: синтакса (зборови, симболи, коментари), претпроцесор, дефинирање на заглавја, вклучување на датотеки, типови на податоци, изрази и искази, декларирање на променливи, оператори (аритметички, релациони, логички, за доделување). Влезно-излезни операции. Примери на едноставни програми.

Тема 3: Редоследна структура. Изработка на едноставни програми.

Тема 4: Наредби за избор: if, if-else и switch. Вгнездување на if наредби. Изработка на едноставни програми со примена на наредбите за избор.

Тема 5: Наредби за повторување: while, do-while, for. Изработка на едноставни програми со користење на наредбите за повторување. Наредби за скок: break и continue.

Тема 6: Работа со еднодимензионална низа: декларирање и иницијализација на низа, пристап до елемент, читање и прикажување на еднодимензионална низа. Примери и решавање на задачи за низи.

Тема 7: Работа со дводимензионални низи: декларирање и иницијализација на дводимензионална низа, пристап до елемент, читање и прикажување на дводимензионална низа. Примери и решавање на задачи за дводимензионални низи.

Тема 8: Работа со текстуални низи: декларирање на текстуална низа, доделување на вредност, читање и прикажување на текстуални низи, добивање на знак од текстуална низа, менување на дел од текстуална низа, конкатанација на текстуални низи, функции за работа со текстуални низи. Примери и изработка на задачи со текстуални низи.

 

Содржина на курсот по математика

Тема 1: Множества: подмножество, операции со множества.

Тема 2: Пресликувања: дефиниција и својства.

Тема 3: Основни бројни множества: природни броеви; цели броеви; рационални броеви - операции со дропки, конечни и бесконечни децимални броеви; претворање на децимални броеви во дропки и обратно, операции со децимални броеви; ирационални броеви; реални броеви - апсолутна вредност, биномна формула.

Тема 4: Алгебарски рационални изрази: степени, полиноми, алгебарски дропки.

Тема 5: Линеарна функција: дефиниција и својства.

Тема 6:  Линеарни равенки и неравенки. Системи на линеарни равенки и неравенки.

Тема 7: Множество на комплексни броеви.

Тема 8: Квадратна функција: дефиниција и својства.

Тема 9: Квадратни равенки и неравенки.

Тема 10: Логаритамска функција: дефиниција и својства. Логаритамски равенки.

Тема 11: Експоненцијална функција: дефиниција и својства. Експоненцијални равенки.

Тема 12: Тригонометриски функции: дефиниција и својства. Тригонометриски равенки.

Одбележен под
Share this article

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…