Универзитетската радио и телевизија беше во посета на Лабораторијата за заштита на растенијата и животната средина при Универзитетот „Гоце Делчев“.

Објавено во Наука

Во рамките на научноистражувачкиот проект „Продукти на распад на цврст руднички отпад од Sb-As-(-Cr) наоѓалиштето Лојане (Република Македонија)” помеѓу Република Македонија (Факултет за природни и технички науки) и Австрија (Оддел за минералогија и кристалографија, Универзитет во Виена), проф. д-р Горан Тасев  од ФПТН реализираше научен престој во Виена.

Објавено во Наука

Џорџ Патапатиу, претставник од Интернационалната академија за хомеопатија во Грција, денеска одржа предавање пред студентите на Факултетот за медицински науки при УГД. Деканот на ФМН, проф. д-р Рубин Гулабоски, истакна дека хомеопатијата можеби е иднината на медицината.

Објавено во Наука

Со доделување на сертификати на учесниците од државите во Африка заврши Курсот за радиофармацијам, кој го организираа Меѓународната агенција за атомска енергија и Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип. Повеќе од два месеца 22 фармацевти од африканските држави престојуваа на Универзитетот „Гоце Делчев“ и имаа предавања од професори на УГД. Дел од обуката се реализираше и во Универзитетскиот институт за позитронска емисиона томографија, каде што учесниците на курсот имаа можност да се запознаат и со ПЕТ центарот и да проследат предавања и од стручњаци од Италија, од универзитетите во Ферара и во Парма.

Објавено во Наука

Министерството за образование и наука во соработка со Европската комисија на 24 март 2017 година, со почеток во 9 часот, во просториите на МАНУ организираат Инфо ден за програмата на Европскиот истражувачки совет во рамки на Европската програма за истражување и иновации – „Хоризонт 2020“.

Објавено во Наука
Страница 6 од 54

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…