17. Меѓународен симпозиум и Летна школа по биоанализа се одржа од 2 до 8 јули 2017 година во Охрид. Овој настан е организиран во рамките на CEEPUS CIII-RO-0010-11-1617 мрежата TEACHING AND LEARNING BIOANALYSIS, којашто е активна 19 години и во неа се вклучени учесници од 20 универзитети од 10 држави од Централна и Источна Европа. Целта на Симпозиумот и Летната школа е да им овозможи на студентите и истражувачите проширување на знаeњето, информации и идеи за примена на биоаналитичките техники.

Објавено во Наука

Од новата студиска година (2017/2018) Машински факултет при Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип започнува со нова студиска програма – Индустриско инженерство. При изготвувањето на студиската програма беа анализирани водечки универзитети според последното рангирање на универзитетите од страна на Институтот за високо образование при Универзитетот „Џио Тонг“ во Шангај.

Објавено во Наука

Научноистражувачката работа има свое значајно место на Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип, за што постои Научноистражувачки центар со повеќе лаборатории во својот состав.

Објавено во Наука

Преку емпириско истражување професорката д-р Татјана Бошков од Факултетот за туризам и бизнис логистика истражуваше дали Македонија може да очекува валутна криза по примерот на некои други земји. Трудот што го анализира овој економски феномен е насловен „Емпириско истражување за проценување потенцијална валутна криза: Македонија и Србија“, а неодамна беше презентиран на 25 сесија во Народна банка на Република Македонија, како дел од Клубот на истражувачи.

Објавено во Наука

Отворен е повик за објавување на научноистражувачки трудови во меѓународното списание на Земјоделски факултет - УГД Journal of Agriculture and Plant Sciences, JAPS, во системот на УГД-журнали.

Објавено во Наука
Страница 2 од 52

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…