Делегација од Универзитетот „Гоце Делчев“ неодамна присуствуваше на третата лидерска средба на лидери од Кина, од Централна и од Источна Европа. На оваа средба лидерите од овие делови на светот договараа меѓусебни соработки и проекти. Средбата се одржа во Тангшан, провинција Хабеи (Кина), а УГД беше претставен од проректорот за настава доц. д-р Кирил Барбареев и генералниот секретар на УГД м-р Ристо Костуранов.

Објавено во Образование

Двајца професори од Турција во рамките на  програмата Еразмус плус одржаа концерт и серија предавања пред студентите на Музичката академија. Станува збор за професори од Универзитетот во Нигде, Турција.

Објавено во Образование

Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип врз основа на Еразмус+ универзитетски чартер  бр. 256492-EPP-1-MK-EPPKA3-ECHE распишува Конкурс за Еразмус+ мобилности за академската 2016/2017 година почнувајќи од летен семестар и тоа за:

Објавено во Образование

„Бесконечно царство“ е насловот на емисијата на студентката Николина Атанасова од студиската програма Новинарство и односи со јавноста при УГД, а целта на оваа емисија е преку низа на едукативни алатки да ги едуцира најмладите. Емисијата е дел од нејзината дипломска работа која е работена под менторство на проф. д-р Кирил Барбареев и станува збор за интердисциплинарна дипломска на студиската програма Новинарство и односи со јавноста и Факултетот за образовни науки при УГД.

Објавено во Образование
  1. Кои клучни моменти влијаеле во оформувањето на Вашата кариера, од почеток па до денес?

Мојот интерес за математиката и техниката беше присутен уште во основното и средното училиште, но врз одлуката да студирам на Електротехничкиот факултет, на насоката Компјутерска техника и автоматика, имаа влијание повеќе фактори меѓу кои и љубовта кон научната фантастика. Во периодот на моето студирање започна да се издава „Сириус“, списание од Загреб, кое публикуваше научно-фантастични приказни што ширум ви ги отвораат очите и духот, давајќи ви слободни и неомеѓени визии за светот. Од книгите кои ги сметам за значајни се делата на Исак Асимов „Јас, Робот“ во кои беа дефинирани трите закони на роботиката и колекцијата „Фондација“, каде што преку „психоисторијата“ се предвидува и контролира иднината.

Објавено во Образование
Страница 10 од 28

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…