Видео вести

Што нè мотивира да работиме? Спротивно на општоприфатеното, не станува збор само за парите. Но не е и за радоста, баш. Се чини дека повеќемина од нас виреат тогаш кога постигнуваат напредок и кога чувствуваат дека имаат некаква цел. Бихевиоралниот економист Ден Ариели ни ги „отвора очите“ со два експеримента…
Расел Фостер е невронаучник кој го изучува циркадијалниот ритам. Тој ги проучува фазите на спиење во мозокот. И прашува: Што знаеме за спиењето? За нешто на што трошиме една третина од нашите животи излегува дека многу малку знаеме. Во овој говор, Фостер споделува три популарни теории во однос на тоа…
За музичарот Тејтур да се пее значи да им се даде дел од себе на другите. „Ако вашите намери се да ги воодушевите останатите или да добиете голем аплауз на крајот“, вели тој, „тогаш вие земате, не давате“. Слушнете го како пее на сцената на TED2015, две нумери за љубовта,…
Зошто има нешто наместо ништо? Зошто постојат толку интересни ствари во универзумот? Физичарот Хари Клиф ги проучува елементарните честички и работи на Големиот Хадронски Колајдер во ЦЕРН. Тој има лоши вести за луѓето кои бараат одговори на овие прашања. И покрај големите напори на научниците (и помошта од најголемата машина…
Кое е најголемото изненадување во врска со откритието на Хигсовиот бозон? Тоа дека нема изненадување. Џан Џудиче нè води низ еден проблем од теоретската физика: ако Хигсовото поле се наоѓа во ултрагуста состојба би можело да значи колапс на сета атомска материја? Со духовитост и шарм, Џудиче предвидува мрачна судбина…
Дејвид Ленг е креатор кој сам, без ничија помош, станал аматерски океанограф, односно попрецизно научил како да направи еден робот. Во овој шармантен говор Ленг покажува како тој се здружил со група љубители на океанот за да изградат слободно достапни и евтини подводни роботи-истражувачи.
Страница 5 од 8

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…