Видео вести

Способноста на инсектите да летаат е можеби едно од најголемите достигнувања на еволуцијата. Мајкл Дикинсон зборува за тоа како една обична мува со толку нежни крилја може да лета, пред сè благодарение на интелигентното замавнување и на мускулите за летање, кои истовремено се и моќни и брзи. Но, тајната е…
Овој тајм лапс, инспириран од љубовта кон природата, е креиран по четиримесечно фотографирање на 21 цвеќе, со 200 до 1.400 фотографии од секое цвеќе. Проектот е направен од уметницата Линда Скот.
Човекот кој има повеќе од 60 милијарди долари на својата сметка и кој повеќе од половината, до крајот на својот живот, планира да ги инвестира во добротворни цели има свои стравови како и сите нас. Човекот кој направи револуција во употребата на персоналните компјутери во светот сега планира да го…
Фотографот Камил Симан трага по бури веќе пет години. Во овој говор таа прикажува запрепастувачки, надреални фотографии од разбеснетото небо.
Што нè мотивира да работиме? Спротивно на општоприфатеното, не станува збор само за парите. Но не е и за радоста, баш. Се чини дека повеќемина од нас виреат тогаш кога постигнуваат напредок и кога чувствуваат дека имаат некаква цел. Бихевиоралниот економист Ден Ариели ни ги „отвора очите“ со два експеримента…
Расел Фостер е невронаучник кој го изучува циркадијалниот ритам. Тој ги проучува фазите на спиење во мозокот. И прашува: Што знаеме за спиењето? За нешто на што трошиме една третина од нашите животи излегува дека многу малку знаеме. Во овој говор, Фостер споделува три популарни теории во однос на тоа…
За музичарот Тејтур да се пее значи да им се даде дел од себе на другите. „Ако вашите намери се да ги воодушевите останатите или да добиете голем аплауз на крајот“, вели тој, „тогаш вие земате, не давате“. Слушнете го како пее на сцената на TED2015, две нумери за љубовта,…
Страница 6 од 10

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…