Видео вести

Пред 10.000 години просечниот животен век на човекот траел околу 30 години, пред 100 години просечниот животен век се искачил на 50 години, а ако сте родени во последните неколку декади во развиена држава тогаш вашиот животен век ќе оди некаде до 80 години.
Научникот Ноам Чомски на повеќе наврати тврди дека постојат два вида на образование. Првиот вид на образование е поврзан со просветлувањето – највисоката животна цел што треба да се креира и достигне. За овој вид, како што вели Чомски, важно е да го бараш богатството во минатото, да пробаш да…
Расел Фостер е невронаучник кој го изучува циркадијалниот ритам. Тој ги проучува фазите на спиење во мозокот.
Како изгледа вистинската научна работа? Како невронаучник Стјуарт Фајерштајн се шегува: многу помалку наликува на научниот метод, а многу повеќе наликува на "прдење наоколу ... во темнината.'' Во овој духовит говор, Фајерштајн допира до срцето на науката, до она како навистина се практикува и сугерира дека треба да го цениме…
Во Тана Тораја социјалните настани кои го сплотуваат општеството не се свадбите и раѓањата. Во овој дел од Индонезија големите бучни погреби се во центарот на социјалниот живот. Антропологот Кели Свази ја изучува оваа култура, во која луѓето се грижат за телата на мртвите роднини, дури и со години по…
Можно ли е Јутјуб подобро да ја објасни комплицираната теорија на релативитет на Ајнштајн од некој професор по физика?
Ова се нарекува „ефект на Флин" — факт дека секоја генерација постигнува повисоки резултати на тестовите за интелигенција во споредба со претходната генерација. Дали, всушност, стануваме попаметни или пак само размислуваме поинаку? Во ова брзо патешествие низ когнитивната историја на 20 век, моралниот филозоф Џејмс Флин сугерира дека промените во…
Страница 8 од 10

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…