Приказ на предметите според таг: umetnost

Среда, 25 Ноември 2015 10:00

Како музиката го мами увото?

Што ја прави некоја музика толку убава и пријатна за увото? Најдобрите композиции направени некогаш се безвременски и ги надминуваат сите културолошки феномени – но што е она што е заедничко за тие композиции и што ги прави толку привлечни за слушање?

Објавено во Наука
Четврток, 19 Ноември 2015 15:30

Зошто е важен квалитетот во наставата?

Современата настава и учење има тројна мисија:

  1. Да овозможи разбирање на светот, како услов за соочување со него и адаптирање на него;
  2. Да обезбеди активно дејствување во светот, бидејќи само на тој начин е можно негово менување, како и унапредување;
  3. Да оствари градење на сопствениот идентитет во тој свет, што подразбира да се осознае вредноста на личниот придонес, одговорност и место во него.
Објавено во Образование

Кога ќе прашаме што е креативност, неодминливо е продирањето во прашањето од каде доаѓаат добрите идеи и како можеме да ги реализираме. Во 1926 година, Грахам Волас предложи уникатен модел кој ги објаснува четирите фази на креативниот процес, модел којшто подоцна во 1939 година беше адаптиран во „техника за продуцирање на идеи“ во пет техники и на овој начин изврши влијание врз денешните теории за креативниот процес.

Објавено во Уметност

Градските власти на Лозана ја одобрија изградбата на 26-катниот облакодер кој практично ќе биде шума на катови. Зградата ќе биде висока 117 метри, а ќе се состои од станови за живеење, како и деловен простор. Швајцарците се надеваат дека зградата која ќе има 3.000 метри квадратни зелена површина ќе биде вистинска атракција за посетителите.

Објавено во Технологија
Понеделник, 16 Ноември 2015 00:00

„Три дена во септември“ на УГД

Најновото македонско филмско остварување доаѓа во Штип. Филмот „Три дена во септември“ ќе се прикажува во Мултимедијалниот центар на Универзитет „Гоце Делчев“ во Штип.

Овој филм е психолошки трилер, во кој двата главни женски лика преку меѓусебен однос ги разоткриваат своите тајни и трауми. Бегајќи од своето минато, Марика ја запознава Јана која патува кон куќата од нејзиното детство, сместена во изолиран планински крај. Тоа е совршено засолниште за Марика, сѐ додека не се појави локалниот полицаец Генц, кој ќе поттикне сомнеж за вистинските намери нa двете жени.

Објавено во УГД Живот
Страница 35 од 39

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…