Приказ на предметите според таг: umetnost

Студентите од Филмската академија при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип присуствуваа на снимањето на францускиот филм „А Фонд“ во режија на  Никола Бенаму. За време на филмскиот сет во Градско (Велес), студентите имаа ретка можност да видат дел од процесот на подготовка и снимање на филмот и да се запознаат со македонската екипа која работи на францускиот „А Фонд“.

Објавено во УГД Живот
Вторник, 20 Октомври 2015 00:00

Како музиката влијае на нашиот мозок

Автор: Ефтимија Јованова (студент на Филмска академија)

Глувците и експериментот Моцарт

16-годишниот Давид Мерил, ученик во Nansemond River High School in Suffolk, Va., сигурно изгубил неколку пријатели поради овој експеримент, но успеал да ја докаже неговата теорија. Тој помислил дека гласната хард-рок музика мора да има лоши ефекти на мозокот и нашол начин да направи тест за штетата што истата ја предизвикува.

Објавено во Студенти
Понеделник, 19 Октомври 2015 00:00

Галилео Галилеј за критичкото размислување

Галилео Галилеј (1564-1642) беше роден во време без часовници, телескопи и микроскопи, во кое вербата и антропоцентризмот беа тиранска догма на умот – свет кој се гледаше себеси како центар на универзумот. До крајот на неговиот живот, низ процесот во којшто ја воведе модерната набљудувачка астрономија, го измисли зачувувањето на времето, па дури го инспирираше и Шекспир - работата на Галилеј беше зачеток на една огромна револуција во човечката историја.

Објавено во Уметност
Четврток, 15 Октомври 2015 02:00

Како мирисаат спомените?

Поради анатомијата на мозокот, сетилото за мирис е тесно поврзано со емоциите и спомените.

Објавено во Уметност
Четврток, 15 Октомври 2015 02:00

Ниче за моќта на музиката

“Музиката, единствена помеѓу сите уметности е во истовреме комплетно апстрактна и длабоко емоционална“, вели Oliver Sacks, во неговиот текст за музиката како сила која го движи човековиот дух.

Објавено во Уметност
Страница 38 од 39

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…