Приказ на предметите според таг: obrazovanie

„Бесконечно царство“ е насловот на емисијата на студентката Николина Атанасова од студиската програма Новинарство и односи со јавноста при УГД, а целта на оваа емисија е преку низа на едукативни алатки да ги едуцира најмладите. Емисијата е дел од нејзината дипломска работа која е работена под менторство на проф. д-р Кирил Барбареев и станува збор за интердисциплинарна дипломска на студиската програма Новинарство и односи со јавноста и Факултетот за образовни науки при УГД.

Објавено во Образование
  1. Кои клучни моменти влијаеле во оформувањето на Вашата кариера, од почеток па до денес?

Мојот интерес за математиката и техниката беше присутен уште во основното и средното училиште, но врз одлуката да студирам на Електротехничкиот факултет, на насоката Компјутерска техника и автоматика, имаа влијание повеќе фактори меѓу кои и љубовта кон научната фантастика. Во периодот на моето студирање започна да се издава „Сириус“, списание од Загреб, кое публикуваше научно-фантастични приказни што ширум ви ги отвораат очите и духот, давајќи ви слободни и неомеѓени визии за светот. Од книгите кои ги сметам за значајни се делата на Исак Асимов „Јас, Робот“ во кои беа дефинирани трите закони на роботиката и колекцијата „Фондација“, каде што преку „психоисторијата“ се предвидува и контролира иднината.

Објавено во Образование

Во текот на мај проф. д-р Соња Петровска и асистент-докторанд м-р Јадранка Рунчева од Факултетот за образовни науки при УГД остварија студиски престој на Универзитетот за образование „Стефан Звиг“ во Салцбург, Австрија (University of Education Stefan Zweig, Salzburg, Austria). Тие го посетија овој универзитет во рамките на интернационалната Еразмус недела под наслов „Различности и инклузивно образование“ и „Миграција и образование“ („Diversity & Inclusive Education“ и „Migration and Education“).

Објавено во Образование

Центарот за доживотно учење во соработка со Центарот за е-учење организираше отворена презентација на едукативната платформа Xplorify, спроведена од страна на маркетинг агенцијата „Xplorify GmBh“.

Објавено во Образование

Кои клучни моменти влијаеле во оформувањето на Вашата кариера, од почеток па до денес?

Не можам да кажам дека постојат одредени клучни моменти кои ме определиле како професор по француски јазик. Веројатно како и секој животен пат и мојот беше определен од личните наклоности и од образованието. Пред сè, се сеќавам дека на многу рана возраст, штом ги открив можностите кои пред нас ги отвора книгата, не престанав да посакувам да читам сè повеќе и среќна сум што таа страст со несмалена жестина сè уште ме исполнува.

Објавено во Образование
Страница 19 од 36

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…