Испечатете ја страната
Претставен првиот процесор базиран на светлина

Научници од Универзитетот „Колорадо“ во соработка со професори од Универзитетот „МИТ“ и Универзитетот „Беркли“ неодамна ја претставија својата иновација. Се работи за првиот функционален процесор што ги пренесува податоците преку светлина, наместо преку електрицитет.

Дизајнот на процесорот не е во целост фотонски, но ги содржи неговите 850 оптички влезно/излезни елементи.

Научниците тврдат дека овие процесори покажуваат потенцијал за драматично зголемување на компјутерската сила.

Истражувањето е претставено во научното списание „Nature“ и може да се види на следниов линк.

www.nature.com

Одбележен под
Share this article
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…