Потрага по вонземски живот во орбитата на Јупитер

Потрагата по вонземјани во последно време зазема изненадувачки курс и се оддалечува од Марс. Според последните информации истражувачите своето внимание го насочуваат кон Европа, ледената месечина која орбитира околу Јупитер.

Се што знаеме за животот вели дека е потребна вода. На секое место на Земјата каде постои вода постои и живот. Од ова научниците имаат востановено став дека за да најдеме вонземски живот, прво треба да пронајдеме вонземска вода. Европа е најводната планета во нашиот сончев систем. За живот исто така е потребно енергија и храна. Европа и овде има шанси – океаните на овој природен сателит можно е да содржат органски соединенија кои произлегле од вулканска активност.

Потрагата по вонземјани во последно време зазема изненадувачки курс и се оддалечува од Марс. Според последните информации истражувачите своето внимание го насочуваат кон Европа, ледената месечина која орбитира околу Јупитер.

Се што знаеме за животот вели дека е потребна вода. На секое место на Земјата каде постои вода постои и живот. Од ова научниците имаат востановено став дека за да најдеме вонземски живот, прво треба да пронајдеме вонземска вода. Европа е најводната планета во нашиот сончев систем. За живот исто така е потребно енергија и храна. Европа и овде има шанси – океаните на овој природен сателит можно е да содржат органски соединенија кои произлегле од вулканска активност.

Потрагата по вонземјани во последно време зазема изненадувачки курс и се оддалечува од Марс. Според последните информации истражувачите своето внимание го насочуваат кон Европа, ледената месечина која орбитира околу Јупитер.
Се што знаеме за животот вели дека е потребна вода. На секое место на Земјата каде постои вода постои и живот. Од ова научниците имаат востановено став дека за да најдеме вонземски живот, прво треба да пронајдеме вонземска вода. Европа е најводната планета во нашиот сончев систем. За живот исто така е потребно енергија и храна. Европа и овде има шанси – океаните на овој природен сателит можно е да содржат органски соединенија кои произлегле од вулканска активност.

Извор: http://www.popsci.com.

 

Последен пат изменето на Четврток, 15 Октомври 2015 14:07
Одбележен под
Share this article

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…