Приказ на предметите според таг: umetnost

Џез музичарот Федерико Пасучи одржа мастер клас пред студентите на Музичката академија при УГД. Тој е љубител на балканската музика, а на Универзитетот „Гоце Делчев“ е по покана на деканот Тони Китановски.

Објавено во Уметност

На 15 октомври 2021 г. во 19.30 часот во ликовниот салон на ДЛУБ во Битола ќе биде отворена изложбата „Интерактивни рефлексии“ од авторот Слободан Милошески. Изложбата е составена од скулпторски дела од галериски формат, создадени со примена на  техника на заварување на метал. Битолската публика изложбата ќе може да ја погледне до 22 октомври.

Објавено во Уметност

Професорот Горанчо Ангелов од Музичката академија при УГД учествуваше на  Музичко-научна манифестација „Струшка музичка есен“, во организација на Сојузот на композиторите на Македонија.

Генерална тема на 45. конференција, која првпат се одржала во 1975 година, беше Состојби и перспективи во македонската музичка култура. На конференцијата учествуваа истакнати композитори, професори и истражувачи кои се претставија со свои трудови, резултат на нивните истражувања фокусирани на различни сегменти во музичката култура, од традицијата до современата музика во РС Македонија.  Професорот Ангелов се претстави со темата „Фестивалите за изворен фолклор - чувари на старата музичка и игроорна традиција“. Конференцијата се одржа од 17 до 19 септември 2021 год. во Хотел „Дрим“ во Струга. 

Професорот Ангелов учествуваше и на научната конференција „70 години Институт за фолклор и 50 години фолклористичка дејност на Иван Котев“, во организација на Институтот за фолклор „Марко Цепенков“ - Скопје и Општина Струмица, која се одржа во Хотел „Сириус“ во Струмица, 27-28 август 2021 год.,  со темата „Зурлаџиската традиција во Струмичко во 21 век“.

Ангелов учествуваше на уште една научна конференција насловена „Фолклорот во минатото и денес-2“, која се одржа во Домот на културата „Марко Цепенков“ во Прилеп  на 3 јули 2021 год. Се претстави со темата „Љубен Јуртоски, изработувач на народни музички инструменти од Прилеп“. Оваа научна манифестација се одржа во рамките на Фестивалот за народни инструменти и песни „Пеце Атанасовски“, кој се одржува во Прилеп и Долнени.

Објавено во Уметност

Златка Митева на флејта и Наташа Трбојевиќ на пијано, и двете професорки на Музичката академија во Штип, минатата недела одржаа два целовечерни концерти во Истанбул (Р Турција) и во Скопје.

Концертот во Истанбул се одржа во новоотворениот Културно-информативен центар во Истанбул. Концертот, на кој беше присутна и висока делегација на Генералниот конзулат на РС Македонија во Истанбул, беше проследен од истанбулската публика со голем интерес и внимание.

На 26 септември 2021 година Наташа Трбојевиќ и Златка Митева се претставија со целовечерен концерт  „Музика за флејта и пијано од македонски композитори", во рамки на „Вечер на лауреати“ на Фестивалот „Денови на македонска музика“, во организација на СОКОМ во Музеј на македонската борба во Скопје. Многубројната публика ја награди нивната изведба со бурен аплауз и со овации.

 

Објавено во Уметност

Филмската академија со Катедрата за танц при УГД годинава ја започна наставата во нови простории во Скопје, а воедно за првпат се активни програмите за втор циклус студии, мастер програми за кореографија и танцова едукација, на англиски јазик.

Катедрата за современ танц при Филмската академија на Универзитетот „Гоце Делчев“ ја почнува наставата во новоотворените простории во Домот на армијата во Скопје.

Просториите се целосно реновирани и по највисоки стандарди опремени за изведување настава за современ танц. Катедрата за современ танц најавува богата програма во која ќе учествуваат студентите, преку соработката со девет европски танцови универзитети и академии, со кои се најавува тесна соработка во следниов период. Со голема возбуда, повторно се планира програмата за фестивалот „Share“ кој се одржува од 2017 година, а во 2018 година се одржа во Скопје и во Штип, кога учествуваа повеќе од сто студенти од девет академии од Австрија, Словенија, Унгарија, Полска, Чешка, Велика Британија, Латвија и С. Македонија.

За првпат во текот на пандемијата оваа програма се обновува и ќе се одржи во Братислава, Чешка. Новата генерација студенти на УГД ќе имаат можност да работат по современа европска програма, да настапуваат и да разменуваат искуства со останати студенти од Европа и пошироко. Својата пракса и понатаму ќе ја имаат во соработка со Скопје танцовиот театар, што ќе им овозможи настапи во земјава и во странство.

Во ноември 2021 г. првпат ќе започнат и програмите за втор циклус студии на Катедрата за современ танц при УГД, мастер програми за кореографија и танцова едукација, на англиски јазик, за кои веќе има голем интерес од земјава и од странство. Во рамките на овие програми ќе се одржува и програма насловена „Креативен центар“ во која студентите од вториот циклус студии, покрај регуларната настава, ќе имаат можност да посетуваат предавања на врвни уметнички имиња од полето на изведбените уметности, визуелните уметности, но и социологија и антропологија од земјава и од странство.

Универзитетот „Гоце Делчев“ и Катедрата за современ танц во целост ќе ги почитуваат протоколите за работа во време на пандемија со ковид-19.

 

Објавено во Уметност
Страница 1 од 38

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…