Овие студенти ќе добијат стипендии на УГД

Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип и оваа година преку ослободување од партиципација ќе ги стимулира најдобро рангираните бруцоши, оние кои ќе се занимаваат со спорт во рамките на своето студирање и оние кои избрале да студираат македонски јазик и книжевност. Овие одлуки неодамна ги донесоа Универзитетскиот сенат и Ректорската управа на УГД.   

Универзитетот ќе обезбеди 210 партиципации за прворангираните студенти, и тоа:

Факултет за медицински науки – партиципација за најдобрите 30 рангирани кандидати на Конкурсот за упис на студенти; Земјоделски факултет, Факултет за природни и технички, Економски факултет, Правен факултет, Факултет за туризам и бизнис логистика, Факултет за информатика – за најдобрите 20 рангирани кандидати; Електротехнички факултет, Машински факултет, Технолошко-технички факултет, Факултет за образовни науки и Музичка академија – партиципација за најдобро рангираните 10 кандидати; Ликовна академија и Филмска академија - партиципација за најдобрите 5 рангирани кандидати на Конкурсот за упис на студенти.

Воедно, студентите од ромска националност кои се запишани во учебната 2021/2022 година се ослободуваат од плаќање на партиципација за прв и за втор семестар. Останатите трошоци студентите си ги покриваат сами.

Во категоријата за ослободување од плаќање партиципација за прва година на студии се и сите редовни студенти запишани во прв уписен рок на студиската програма Македонски јазик и книжевност – прв циклус студии. Овие стипендии ќе ги покрие Институтот за јазици на Филолошкиот факултет.

Ослободени од плаќање партиципација ќе бидат и сите студенти кои ќе бидат дел од спортските клубови и екипи на Универзитетот „Гоце Делчев“. За тие студенти стипендијата ќе биде покриена од Универзитетскиот спортски и културен центар.

Покрај ова, актуелните и новите студенти на Универзитетот „Гоце Делчев“ имаат можност да добиваат стипендии од Министерството за образование и наука и од компании од бизнис заедницата. Овие повици за аплицирање ќе бидат објавени дополнително од страна на бизнис заедницата или на Министерството. Стипендиите кои ги доделува УГД за најдобрите кандидати и оние на Македонски јазик и книжевност се по автоматизам од ранг-листата на новозапишаните студенти и нема потреба да се аплицира за нив.

Одбележен под
Share this article

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…