Можност за студентскa праксa во водечки германски компании

Програмата за праксa на германскиот бизнис им овозможува на студентите и младите дипломци да стекнат прво работно искуство во водечки компании во Германија. Со тоа Програмата за пракса придонесува за остварување практични обуки и понатамошно образование на млади луѓе кои се подготвени да размислуваат „Out oft he Box“ и да го обликуваат економскиот развој на нивните матични земји.

Програмата за праксa на германскиот бизнис за земјите од Западен Балкан беше иницирана по убиството на премиерот на Србија, д-р Зоран Ѓинѓиќ. Програмата е иницијатива на Германската источна деловна асоцијација (Оst-Аusschuss der Deutschen Wirtschaft) и Федералното министерство за економска соработка и развој (BMZ).

На годишно ниво, Програмата за практиканти на германски бизнис нуди до 75 стипендии и места за студенти и млади дипломци, како и можност да стекнат практично искуство преку практикантство во компании во Германија. Носителите на стипендии имаат можност да го применат своето теоретско знаење што го стекнале за време на нивното академско образование во рамките на нивната практикантска работа специфична за компанијата во Германија.

Со помош на програмата, студентите имаат можност да се пријават за праксa во следниве полиња:

 • Бизнис администрација, економија и право
 • Финансии
 • Електротехника
 • Компјутерски науки и бизнис информатика
 • Механички инженеринг
 • Индустриско инженерство и логистика
 • Технологија, природни и еколошки науки
 • Градежништво и архитектура
 • Новинарство
 • Земјоделство

Кој може да аплицира?

 • Студенти на додипломски студии кои се запишани во петти или повисок семестар во моментот на апликација, студенти на магистерски или докторски студии и млади дипломирани студенти кои дипломирале по 1 јануари 2021 година, имаат право да аплицираат.
 • Областа на студии на кандидатите треба да се фокусира на економијата, бизнис администрацијата, различни области на инженерство, земјоделство, архитектура или новинарство.
 • Апликантите не треба да бидат постари од 29 години кога аплицираат.
 • Потребно е многу добро познавање на англиски јазик. Германскиот јазик е предност, но не е задолжителен. Исклучок: кандидатите кои аплицираат за стажирање во областите на архитектура или трговско право се бара да имаат добро познавање на германски јазик (минимално ниво Б2).
 • Кандидатите од Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Северна Македонија, Црна Гора и Србија, кои студираат или ги завршиле студиите во една од овие земји, имаат право да аплицираат. Не ги исполнуваат условите да аплицираат кандидатите кои се запишани како редовни студенти на универзитетите надвор од овие земји и оние кои веќе имаат завршено додипломски или магистерски студии надвор од регионот.

За сите информации, посетете ја веб-страницата на програмата: https://www.djindjic-stipendienprogramm.de

Рокот за пријавување за генерација 2022 г. е 16.11.2021 година.

Последен пат изменето на Четврток, 07 Октомври 2021 15:30
Одбележен под
Share this article

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…