Приказ на предметите според таг: nauka

Факултетот за туризам и бизнис логистика и УГД го реализираа вториот од серијата вебинари поврзани со влијанието на Ковид кризата со одделни области од животот. Вториот вебинар, кој се одржа во петок - 19 март 2021 година на платформата Microsoft teams, беше посветен на менталното здравје и имаше наслов „ Ковид, менталното здравје и lockdown стории: како да си помогнеме?“.

Проф. д-р Александра Жежова од ФТБЛ пред студентите учесници на вебинарот и останатите колеги предавачи и учесници говореше на тема „Влијанието на медиумите и дезинформациите во време на КОВИД 19: менталното здравје и општествените девијации”.

- Улогата на медиумите беше огромна од почетокот на пандемијата, тие нѐ информираат, но не само поради онаа статистика која секојдневно се објавуваше и која секој ја прифаќа со различна перцепција – некој се фокусира на бројот на починати, некој на бројката на излекувани. Така и сфаќавме дека една иста информација на различен начин се прифаќа и толкува. Но овде не станува збор само за информации од медиумите, сите наши контакти влијаеја да го оформиме нашето мислење, а не е изненадување што драстично се зголеми следењето на медиумите, но и на нивните онлајн изданија. Тука секако беше голема можноста да наидеме на дезинформации, а сето тоа предизвикува последици и врз нашите емоции, доведува до страв, несигурност – рече проф. д-р Жежова.

Втор предавач беше проф. д-р Мирослав Пендароски, Меѓународен славјански универзитет „Гаврило Романович Державин”, Факултет за психологија, а неговата тема беше     „Ние ли сме тоа?! – психосоцијалните феномени на долготрајното себеотуѓување”. Според него, интересно е дека за време на пандемијата е зголемен бројот на лица кои посетуваат психотерапија, но за жал, не можеме да се израдуваме на овој податок, бидејќи во случајов не станува збор за посета на психотерапевт за да се расте, туку за да се надмине оваа навистина тешка ситуација.

- Многу психолошки феномени беа зафатени и допрва ќе бидат зафатени, затоа што да се зборува за ментално здравје со доза на сигурност какви ќе бидат последиците за време на криза која сѐ уште е тука е многу неблагодарно. Јас мислам дека по некое подолго време ќе ги знаеме вистинските последици – изјави проф. д-р Мирослав Пендароски.

Проф. д-р Елеонора Серафимовска, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“,

Институт за социолошки и политичко-правни истражувања, презентираше податоци од истражување на тема       „Психолошките аспекти на пораките пренесени преку интерактивните медиуми за време на пандемијата“. Во истражувањето биле опфатени сите пораки, кампањи, видео и аудиоспотови кои бе користени во кампањата за подигање на свеста за борба против корона вирусот и почитување на препораките. Во истражувањето е истакнато дека во вакви кампањи се важни и навидум неважни детали – бојата на буквите или заднината на банерите кои се објавуваат, пораката која се испраќа, начинот на кој се испраќа, за да се постигне саканиот ефект.

УГД ќе продолжи со организирањето на вебинари, во кои ќе се вклучат и останатите факултети во состав на Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип.

Објавено во Наука

Економскиот факултет при Универзитет „Гоце Делчев” во Штип ќе биде домаќин на Tретата меѓународна научно-стручна конференција со наслов „Економски и социјални импликации од ковид-19, предизвици и предлози за надминување“, која ќе се одржи онлајн, на 28 и 29 јуни 2021 година. Конференцијата ќе биде организирана како форум на едукатори, истражувачи и практичари, со цел презентирање и дискусии поврзани со последните случувања предизвикани од КОВИД пандемијата, економските и социјални влијанија и последици од оваа криза, како и прашањата поврзани со начинот на економско закрепнување.

Повеќе информации за конференцијата на следниов линк: https://ef.ugd.edu.mk/index.php/mk/icbef.

Објавено во Наука

Студентски организирана медицинска асоцијација СОМА) ве поканува на работилница на тема „Етички дилеми при трансплантација на органи и прекинување на  бременост (фетоцид)” со  д-р Владимир Чадиковски, доцент на Факултетот за медицински науки при УГД - Штип, детски кардиохирург  во Клиничката болница „Аџибадем Систина“– Скопје.  

Работилницата ќе се одржи онлајн, на 11.3.2021 (четврток) во 18 часот.  

Поради големиот број на заинтересирани, сите кои нема да можат да се вклучат на Microsoft Teams настанот ќе можат, во живо, да го следат на Facebook страницата, SOMA: https://www.facebook.com/soma.stip12 

Настанот е сертифициран. 

Најава на присуство кај Мартина Јанева: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  

Предавач: доц. д-р Владимир Чадиковски

Организатор на настанот: Мартина Јанева 

Тема: „Етички дилеми при трансплантација на органи и прекинување на бременост (фетоцид)“ 

Датум: 11.3.2021 година

Објавено во Наука

Факултетот за туризам и бизнис логистика е домаќин на вебинар „Влијанието на ковид-19 врз економските движења: можности за инвестирање или време на поголема претпазливост?", кој ќе се одржи на 5.3.2021 од 11:30 до 13 часот, каде што ќе се анализира влијанието на ковид-19 врз економијата, можностите за инвестирање, пазарите на капитал.

        За таа цел панелистите ќе дискутираат за научените лекции од неодамнешните нарушувања кај глобалната економија, во финансискиот сектор, пазарите на капитал, ќе ги идентификуваат истражувањата направени за справување во такви ситуации, ќе укажат како да се ублажат економските влијанија од овие нарушувања преку утврдување на состојбата во нашата земја и изгледите за подобрување на меѓународно ниво.   

       Македонската економија и во 2021 година ќе биде условена од збир на меѓусебно поврзани случувања. Прво, тоа ќе биде под влијание на континуираното влијание на пандемијата и одговорот на економските мерки преземени во 2020 и 2021 година. Второ, тоа ќе зависи од пошироката економска стратегија на Владата - нејзината операционализација и можните ефекти врз економската реалност. Трето, таа ќе биде силно поврзана со глобалните, европските и регионалните економски трендови во 2021 година.

        Затоа се очекува значаен одраз врз светската економија од страна на коронавирусот. Инвеститорите на светските берзи од почетокот на годината се обидуваат да ги проценат импликациите на оваа пандемија врз компаниите кои котираат на светските берзи. Соодветно на тоа, светските индекси забележаа значајни падови. Тоа значи дека цените на акциите на компаниите кои се дел од светските индекси се значајно пониски од нивото на кое беа на почетокот на годината.

    На вебинарот се предвидени излагања на следниве учесници:

  • проф. д-р Мишко Џидров, проректор за наука и студенти, Универзитет „Гоце Делчев” – Штип;
  • проф. д-р Зоран Колев, заменик-директор на сектор за Комерцијално банкарство – ТТК Банка АД Скопје и надворешен комисионер во Комисија за хартии од вредност, РС Македонија
  • „2020 - Година на пандемија со COVID-19 и нејзино влијание врз берзанските случувања”;
  • м-р Лазе Камчев, главен извршен директор на Генерали инвестментс АД Скопје, РС Македонија
  • „Влијанието на Ковид-кризата врз пазарите на капитал”;
  • проф. д-р Глигор Бишев, претседател на Управен одбор на Шпаркасе банка, РС Македонија
  • „Кривата на принос на хартиите од вредност”;
  • проф. д-р Татјана Бошков, декан на Факултет за туризам и бизнис логистика, Универзитет „Гоце Делчев” – Штип
  • „Динамиката на економскиот раст и финансискиот сектор во време на ковид-19: подобри изгледи за инвестирање или стратегии за спас?”
  • Овој вебинар е прв од серијата предвидени на различни теми, кои ќе се организираат во наредниот период.
Објавено во Наука

 Прв отворен повик за Крос-домен експерименти за трансфер на технологија (CTTE)

Објавено во Наука
Страница 2 од 71

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…