Центарот за електронско учење на УГД учествуваше на првиот македoнски Moodle moot

Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип учествуваше на Осмиот регионален и прв македонски Moodle moot, кој во организација на Академијата „Смилевски“ се одржа во Битола. На настанот беше претставена примената на електронското учење и платформата МУДЛ преку поставување курсеви, претставување на активностите и ресурсите, како и примена на МУДЛ во сите видови на образование.

Проф. д-р Зоран Здравев од УГД потенцираше дека од формирањето на УГД, од 2007 година, главна парадигма е сѐ што се работи на Универзитетот да биде дигитално.

УГД е комплетно дигитализиран од самиот почеток. Електронското учење е почнато веднаш по формирањето на УГД, во 2009 година и официјално преку формирањето на Центарот за електронско учење постигнавме секој наставник, професор, асистент да има пристап до платформата за електронско учење и ги поставува своите курсеви на платформата, каде што можат да ги видат и студентите - изјави Здравев.

На дводневната конференција тимот од Центарот за електронско учење на УГД ги претстави придобивките кои ги имаат студентите од примената на платформата МУДЛ.

Учесниците на конференција и работилниците беа запознати со темите МУДЛ како организациска алатка во образованието на ниво на универзитет, факултет, во средно и во основно образование, како и примена во неформалното образование и приватните училишта за странски јазици, информатика и математика. За време на дводневната конференција учесниците имаа можност да се запознаат со платформата и нејзините можности за користење во наставата. Експертите од електронското учење со платформата МУДЛ ги запознаа и со можностите на МУДЛ и за помошните софтвери за предавање кои претставуваат неопходни алатки за работа во компјутерската училница, како и за конференцискиот сервис ZOOM, кој заедно со МУДЛ и помошните софтвери за предавање претставуваат одлична комбинација за спроведување на електронска настава, а воедно и далечинска настава.

Одбележен под
Share this article

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…