Испечатете ја страната
Ова е најцврстиот материјал на светот

Потргни се дијаманту! Доаѓа „Q – carbon“ . Титулата за најцврстиот материјал на светот му припаѓа на „Кју – карбон“.

Овој материјал е креиран од страна на научниците со помош на ласер. Исто како графитот и дијамантот, и овој материјал е направен од атоми на јаглерод, а неговите уникатни карактеристики можат да бидат користени за правење вештачки човечки органи (екстремитети) или пак стакла за дигитални уреди.

Научниците велат дека производството на оваа цврста структура е едноставно и веројатно многу поевтино од дијамантот. Тие сето ова го претставија минатиот месец во списанието за применета физика.

Одбележен под
Share this article
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…