Испечатете ја страната
Зошто постојаното проверување на мобилниот телефон е лошо за нас

Може ли мобилниот телефон да ја намали емпатијата која ја имаме еден кон друг?

Во нејзината нова книга „Потврдување на конверзацијата“, авторката Sherry Turkle, професор на МИТ, вели дека технологијата креира илузија на заедништво, додека во суштина ја намалува секојдневната конверзација и ги ослабнува социјалните врски.

Во видеото кое може да се погледне подолу, Sherry Turkle објаснува зошто постојаното проверување на мобилниот телефон е потенцијално лошо за човекот и како всушност оваа „опсесија“ влијае врз нашиот социјален живот:

Извор: www.bloomberg.com 

Одбележен под
Share this article
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…