Приказ на предметите според таг: obrazovanie

Еден од главните предизвици во работењето на Националната агенција за образовни програми и мобилност во наредниот период (2021-2027) ќе биде интернационализацијата. Ова го изјави директорот на Агенцијата, Марко Ѓоргиевски, кој имаше средба со ректорот на УГД, проф. д-р Блажо Боев, проректорот за настава и студенти проф. д-р Мишко Џидров и со координаторката на Еразмус плус програмата на УГД, м-р Сања Стефанова.

- Во новата програма за периодот 2021-2027 година се очекува буџетот на програмата Еразмус плус да биде зголемен двојно и поради тоа сме овде на УГД, да разговараме за тоа кои се најбитните предизвици кои следуваат. Една од најбитните работи е интернационализацијата, бидејќи ние ќе се залагаме таа да биде пренесена и на нашите универзитети, да имаме што е можно повеќе студиски програми на странски јазици, на англиски јазик, за да можеме да станеме интересни и како универзитети и како држава за странски студенти. Разговаравме и за видливоста на програмата Еразмус, како да се подобрат некои работи, како да се зголемат капацитетите,  бидејќи мораме во наредниот период да ги зголемиме мобилностите кои се шанса за сите млади луѓе, дали преку младински размени, дали преку студирање на семестри надвор од нашата земја, ќе претставуваат подобрени вештини по враќањето во Македонија, со тоа што подобро ќе бидат прифатени и на пазарот на труд – изјави Ѓоргиевски.

Универзитетот „Гоце Делчев“ со сите чекори кои досега ги има преземано е подготвен за интернационализацијата која се најавува од националната агенција, вели Еразмус координаторот на УГД, м-р Сања Стефанова.

- УГД веќе подготвува студиска програма на англиски јазик на Факултетот за медицински науки. Досега имавме на Факултетот за информатика, но исто така секој професор е обврзан доколку има странски студент да подготви програма, начин на држење на предавања и полагање на испити на англиски јазик. Во овој сектор интензивно работиме во изминатите пет години, веќе имаме план, база, и ги знаеме можните проблеми. Се надевам дека во иднина голем дел од програмите ќе бидат уште поотворени, не само за студентите преку програмата Еразмус плус, туку и на интернационално ниво, за студентите од странство кои сакаат да студираат на УГД.

Стефанова потсетува и дека УГД и покрај Ковид кризата продолжува да ги реализира Еразмус плус мобилностите. Завршен е Конкурсот и се очекува над 25 студенти од септември да заминат на некои европски универзитети и да доаѓаат студенти на УГД. И покрај тоа што голем дел од мобилностите беа откажани, УГД одговори на предизвикот со тоа што дел од наставата и мобилностите се онлајн. 25 студенти од странство се присутни на УГД, а 12 (од Италија, Полска, Србија итн.) студираат онлајн преку платформата Microsoft teams. Овој тренд потврдува дека програмата Еразмус плус останува отворена и за студентите на УГД и за оние кои од другите држави и универзитети ќе дојдат на УГД.

 

Објавено во Образование

Универзитетот „Гоце Делчев“ преку проректорот за настава проф. д-р Мишко Џидров учествуваше на петтиот „Microsoft Connections Summit 2021”, кој има глобален карактер и учествуваат универзитети од целиот свет.

Објавено во Образование
Понеделник, 25 Јануари 2021 17:25

УГД на светски самит на образование

Campus Connections Summit (CCS) ги спојува лидери во високото образование на глобално ниво со цел да ги споделат најдобрите практики и да разговараат за нови стратегии и дигитална трансформација во високото образование. 

Објавено во Образование

Секоја година „Google” објавува аналитика за трендовите на пребарување во текот на годината. Има низа категории кои се поделени од страна на „Google“, она што е најинтересно и што Македонците најмногу пребарувале е во категориите „Работа“ и „Образование“.

Објавено во Образование

Четврт век високообразовна установа за образование на наставници и воспитувачи. Од Педагошки факултет до Факултет за образовни науки, Факултетот чествува 25 години образование.

Објавено во Образование
Страница 3 од 37

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…