Приказ на предметите според таг: УГД Живот

Над 5000 студенти запишани на додипломски студии во академската 2021/2022 година ќе можат да најдат сместување во државните студентски домови.

Објавено во УГД Живот

Професори, асистенти и останати вработени на УГД во саботата го „освоија“ врвот Чичи Каја на Кожув, во акција организирана од страна на Спортскиот и културен центар на УГД, Факултетот за туризам и бизнис логистика, Oпштина Гевгелија и Планинарското друштво „Двете уши“ од Гевгелија.

Објавено во УГД Живот

Преку проект кој е насловен како „Тениски клуб за двојни кариери“, Универзитетот „Гоце Делчев“ заедно со неколку други спортски организации и институции од странство ќе креира програми за обука на спортистите да имаат двојни кариери. Целта е да се развијат курикулуми преку кои спортистите ќе добиваат вештини кои ќе им помогнат да развијат кариери и надвор од нивниот професионален спортски ангажман.  

Целта е да им дадеме уште една можност на елитните спортисти да се реализираат. За време на својата спортска кариера тие вложуваат исклучително многу во подготовката и многу често образованието и нивните лични интереси се во втор план. Во моментот кога ќе прекине нивната спортска кариера тие се пред сериозен проблем, како да продолжат понатаму во животот. Проектот е насочен за создавање на двојни кариери за активни спортисти. Овој проект ќе им даде можност да добијат знаење за да можат да организираат свои клубови или да менаџираа клубови. Ќе добијат знаење за подготовка на млади играчи, како да ја поддржат спортската база, како се организира спортски клуб“, изјави Мариана Ненова, менаџер на проектот и претседател на спортскиот клуб „Дема“ од Бугарија.

Денес во просториите на УГД се одржа состанок во рамките на овој проект на кој беа презентирани досегашните анализи и достигнувања.

Ние направивме поголемо истражување во секоја од државите учесници во проектот. Истражувањето е наменето за спортисти, односно тенисери за тоа како тие се вклучени во овој процес. Имаше и интервјуа на тренери и менаџери на спортски клубови. Ги анализиравме и законските регулативи и дали постои концепт на двојни кариери во секоја од државите. Резултатите покажуваат дека сѐ уште не е познат концептот на двојни кариери, особено кај спортистите. Тоа е нешто на кое треба да се работи во иднина“, изјави проф. д-р Билјана Попеска од УГД.

Универзитетот „Гоце Делчев“ е вклучен во овој проект преку Спортскиот и културен центар, а улогата е да даде активен придонес во истражувањата и научните анализи кои ќе се прават во врска со проектот. Покрај УГД вклучени се и тениски клубови од Романија, Бугарија и Австрија и Спортски клуб од Грција.

 

Објавено во УГД Живот

Библиотеката на Филолошкиот факултет е побогата за личната колекција книги на проф. д-р Живко Цветковски од Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. Професорот Цветковски, кој е член на Управниот одбор на Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“, се определил неговата лична библиотека да биде донирана на Филолошкиот факултет при УГД, односно на Катедрата за македонски јазик:

-Оваа година имаме два јубилеја – 100 години од раѓањето на Блаже Конески и 20 години од постоењето на Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“. Во нашата програма имаме зацртано три работи: најдостоинствено да се оддолжиме на ликот и делото на Конески, да го зачуваме и продолжиме неговото дело. Фондацијата има 20 години богата издавачка дејност и нејзините изданија се достапни и овде на УГД. Проф. д-р Живко Цветковски како член на УО на Фондацијата се определи неговата лична библиотека да биде донирана во УГД, на Катедрата за македонски јазик. И трето, Фондацијата, според нејзините програмски определби, се определува нејзините активности да бидат оваа година одржани во повеќе места во државата, и ова е конкретен пример. Ова е потврда на конкретен, непосреден и достоинствен начин зборот на големиот Блаже Конески да допре до најмладите. Тоа го потврдува и оваа донација – изјави Атанас Конески, секретар на Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“.

- На наше големо задоволство, ценетиот професор д-р Живко Цветковски одлучи да ни ја подари неговата лична библиотека и со тоа нѐ задолжи да се грижиме и понатаму за македонскиот јазик, за литературата, и да го негуваме како што и досега сме правеле, но сега ќе имаме поголем број на публикации кои и тој ги користел во своите истражувања. Сега ние како наставнички и соработнички кадар, но и студентите ќе ги користиме. Ако ние не си го негуваме јазикот во ова време-невреме тогаш не можеме да очекуваме дека другите ќе го сторат тоа за нас. Професорот Цветковски денес навистина нѐ почести и ни укажа дека навистина сме на добар пат и ќе продолжиме така – изјави деканката на Филолошкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип, проф. д-р Драгана Кузмановска.

Објавено во УГД Живот

Сѐ уште во неверување и со голема тага и загуба ја споделуваме веста за прераното заминување на проф. д-р Виолета Димова, прва деканка на Филолошкиот факултет при УГД. Професор, научен работник, методичар, книжевник и лингвист. Неколку месеци претходно заедно ја осмислувавме првата, ударна реченица за тажната вест за нашата професорка Жане, проф. д-р Снежана Веновска-Антовска. Драга колешке, и уште помила пријателке, морам ова да го напишам сама. Мораме да создадеме нешто сами, а во нејзина чест, онака како што таа ни остави аманет да функционираме – секој во својата област, а сепак сите заедно во еден тим. Нејзиниот спомен и нејзиното дело остануваат засекогаш“ – изјави деканката на Филолошкиот факултет, проф. д-р Драгана Кузмановска на настанот одржан во чест на проф. д-р Виолета Димова, која почина на 7 мај годинава. Филолошкиот факултет  при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип на посебен начин се прости и се потсети на проф. д-р Виолета Димова, со прикажување на краток филм посветен на Димова, книга која исто така е посветена на прерано починатата професорка. На настанот се обрати и ректорот на УГД, проф. д-р Блажо Боев, како и најблиската соработничка на Димова, професорката Луси Караниколова-Чочоровска. На членовите на семејството на проф. Виолета Димова им беше предадена плакета, како и првиот примерок од книгата посветена на неа.

Проф. д-р Виолета Димова голем дел од својот работен век го помина токму на Филолошкиот факултет при УГД, оставајќи длабок печат со својот ангажман, со својот однос како со колегите на Факултетот и на Универзитетот, така и со генерациите на студенти кои ги учеа македонскиот јазик и светската книжевност под нејзино менторство. Проф. д-р Виолета Димова учествуваше во основањето и беше прв декан на Филолошкиот факултет при УГД. Дипломирала, магистрирала и докторирала на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Автор е на повеќе научни трудови од областа на методиката и теоријата на книжевноста, а добитник е и на Меѓународната награда „Ана Франк“ за посебен придонес во интерпретацијата на литературата за деца.

 

Објавено во УГД Живот
Страница 5 од 140

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…