Приказ на предметите според таг: УГД Живот

Универзитетскиот спортски и културен центар при УГД продолжува со серијалот на вебинари именуван како „Петок во пет“. И овој петок организира уште еден настан кој на интересен начин преку интернет ќе се разработува темата „Здравјето како основно човеково право“. 

Говорници на овој вебинар ќе бидат вон. проф. д-р Кристина Мишева и вон. проф. д-р Марија Ампoвска од Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“. 

Свои искуства ќе сподели и студентката Викторија Панчурова, голман во женската А фудбалска репрезентација на Република Северна Македонија. 

Настанот ќе се одржи во петок (23 април 2021 г.) во 17 часот на платформата Microsoft Teams. Вебинарот е отворен за сите заинтересирани и може да се проследи на линкот во продолжение: Microsoft Teams.

 

Објавено во УГД Живот

Почнувајќи од 1 јануари 2021 г., УГД ќе биде дел од тимот за проектот „Be Value Reload" кој е проект од програмата Еразмус+ Спорт, кофинансиран од Европската Унија. Проектот „Be Value Reload (BeValueR)“ или Биди вреднуван е продолжение на друг успешно завршен проект именуван како Таеквондо за умот – добиј црн појас за вредности (Taekwon-Do for the mind – Get a Black Belt in Values) чија целна група беа деца на возраст од 7 до 11 години.

Главна цел на проектот Be Value Reload е: поттикнување на вклучувањето во спорт и физичка активност на т.н. Генерација Z, односно млади на возраст од 12 до 17 години, следејќи ги препораките на Советот на ЕУ за здравствено насочена физичка активност (HEPA) и водичот на ЕУ за физичка активност“.

Оваа цел се реализира преку имплементација на сет од бројни активности, поврзани со следниве специфични цели:

  • Воспоставување на иновативен мултидимензионален партнерски пристап со цел привлекување во спортот на млади на возраст од 12 до 17 години, односно т.н. Генерација Z, во рамките на политиката на ЕУ за здравствено – насочена физичка активност;
  • Воспоставување на Европска мрежа на амбасадори за популаризација на Таеквондо и другите боречки вештини помеѓу младите, како форма на здравствено-насочена физичка активност и креирање на вредности помеѓу младите. Истата треба да овозможи зајакнување на синергијата помеѓу локалните, регионалните, националните и меѓународните политики и институции со цел промоција на спортот и физичката активност, преку истакнување на вредностите кои се развиваат и промените кои настануваат преку спортот.

Во рамките на проектот ќе бидат креирани Бонус систем за вреднување на моралните вредности (BeValue Reload Bonus System) и ИКТ Апликација (ICT Multi-Platform Application), чијашто примена има за цел подобра имплементација на ХЕПА политиката на ЕУ во контекст на таеквондо и другите боречки вештини. Овој бонус систем треба да им овозможи на младите од Генерација Z на возраст од 12 до 17 години да бидат позитивно вреднувани нивните залагања секогаш кога ќе покажат одредени клучни квалитети кои ги учат преку таеквондо, како што се: почит, одговорност, самоконтрола, заемно помагање, како и зголемување на вклученоста во различни форми на физичка активност и подобри спортски постигнувања. Тие ќе бидат поттикнувани да ги споделуваат овие резултати, да учат од отворени и достапни извори, да комуницираат со тренерите за подобрување на спортската изведба и резултати и сл. Иновативната тренинг програма ќе ги вклучува и родителите и ќе им помогне во комуникацијата со нивните деца и надминување на различните гледишта како резултат на возраста, преку креирање на култура за вклучување во здравствено насочени физички активности (HEPA), преку примена на апликацијата.

Бонус систем за вреднување на моралните вредности (BeValue Reload Bonus System) ќе биде креиран и имплементиран на интерактивен начин. Истиот ќе биде интегриран во процесот на тренинг и ќе се заснова на искуствата стекнати во процесот на тренинг и работа со работа со деца на возраст од 12 до 17 години. Бонус системот ќе придонесе за подобрување на интеракцијата помеѓу тинејџерите, тренерите и родителите, а во контекст на препознавање на ЕУ ХЕПА политиките насочени кон подобрување на здравиот и активен начин на живот.

BeValueR” ИКТ Апликација - ICT Multi-Platform Application ќе даде нов пристап во примената на технологијата во спортот со младите луѓе. Овој иновативен пристап е во согласност со спецификите на начинот на живот на младите од Генерацијата Z на возраст од 12 до 17 години.  Истата ќе поддржува видеокомуникација во живо и ќе дава можност за онлајн тренинзи што е особено значајно за моменталната ситуација. Истата ќе содржи и видеобиблиотека каде што секој тренер ќе може да прикажува и споделува информации. Напредокот на секој млад спортист исто така ќе може да се следи во реално време. Вака креираната иновативна програма ќе им помогне на родителите да имаат подобар увид во работата и тренажниот процес на нивните деца и на овој начин да ја разберат подобро нивната работа што ќе помогне во надминување на генерацискиот јаз. Дополнително ќе бидат креирани и имплементирани заеднички тренинг сесии на младите со нивните родители.  

Резултатите од проектот ќе бидат јавно презентирани во рамките на еден голем меѓународен настан на кој ќе се одржи на крај од проектот и за кој е предвидено учество на 260 учесници од различни земји.

Координатор на проектот е Централен полициски таеквондо клуб од Бугарија, поддржан од проектните партнери: Приватен спортски колеџ (Бугарија), ТК Анац Шентјур (Словенија), Спортски клуб Аристотелис (Грција), Романска таеквондо федерација (Романија) и Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип (Македонија).

Проектниот тим од УГД ќе биде задолжен за едукацијата на родителите преку изготвување на програмите за родителите и креирање на методологија за истражување на најдобри практики во тренажниот процес со деца. Искуствата од таеквондо во градење на морални вредности кај децата, преку креирање на бонус систем, ќе бидат презентирани и споделени пред тренери од другите боречки вештини со цел нивна имплементација и во другите спортови.

Објавено во УГД Живот

Со одржување на првиот состанок во Софија (Бугарија), официјално беше означен стартот на проектот „Тениски клубови за двојни кариери (Tennis Clubs for Dual Careers) (TC4DC)“ кој ќе се реализира во период од 2 години, односно до крај на 2022 година. Проектот е кофинансиран од Европската Унија, во рамките на програмата Еразмус + Спорт.

Цел на проектот е да се развијат програми за стекнување на знаења и вештини кои ќе им помогнат во кариерниот и личен развој на младите тенисери и можност за професионално усовршување и кариерен развој на тренерите по тенис. Фокус ќе биде даден и на развој на вештини за менаџирање на мали и средни спортски клубови, имплементирајќи го концептот на двојни кариери.

Во рамките на проектот ќе биде спроведено истражување на практиките за двојни кариери во спортот во сите земји, добрите практики во тенисот, како и добрите практики на национално ниво во секоја од земјите поврзани со кариерниот развој во спортот. Менаџирањето на спортските клубови како една од формите на кариерен развој во спортот исто така ќе биде вклучено во проектните активности. Согласно со резултатите од истражувањето, во рамките на проектот ќе бидат развиени и креирани три едукативни курсеви: „Обука за спортско-тактичка и физичка подготовка на спортистите“, „Менаџирање со мали и средни спортски клубови“ и „Советување за двојна кариера и живот по завршување на спортската кариера“.

Носител на проектот е Спортскиот клуб ДЕМА од Софија (Бугарија). Како партнери во проектот, покрај Универзитет „Гоце Делчев“, вклучени се и Спортски клуб „Политехна“ (Романија) и претставници од Универзитетот во Букурешт, Спортски клуб „Лаврио“ (Грција) и Тениски клуб „Блунденз“ (Австрија). И покрај специфичната епидемиолошка состојба, претставници од сите земји вклучени во проектот, учествуваа на почетниот состанок во Софија каде што беа дискутирани проектните активности во периодот на следните две години.

Во рамките на проектот, проектниот тим на УГД е задолжен за изработка на методологијата на истражувањето, утврдување на најдобрите национални и ЕУ практики за двојни кариери, како и изготвување на методски пристапи за елаборација на изготвените едукативни курсеви. Во рамките на проектот ќе бидат вклучени и тренери од клубовите на УГД, како и тренери по тенис од Штип и пошироко.

Објавено во УГД Живот

Во сабота, 17 април 2021 година, онлајн, на платформата Microsoft teams ќе се одржат Отворените денови на Факултетот за медицински науки при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип: „Откријте ги можностите за студирање на Факултетот за медицински науки“.

Објавено во УГД Живот

Продолжуваат отворените денови на УГД. Минатиот викенд отворен ден имаа факултетите за општествените науки, а во понеделник (12.4.2021 г.) од 19 часот преку интернет своите можности ќе ги претстават факултетите од Кампус 2 на УГД.

На отворениот ден за матурантите и за сите заинтересирани идни студенти промоција ќе имаат следниве факултети:

  • Земјоделски факултет
  • Факултет за природни и технички науки
  • Факултет за информатика
  • Машински факултет
  • Електротехнички факултет
  • Технолошко-технички факултет.

Сите заинтересирани можат да се вклучат преку платформата Teams на следниов линк: Microsoft Teams УГД.

 

 

 

 

 

Објавено во УГД Живот
Страница 8 од 140

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…