УГД на Mеѓународна конференција „5 години од бегалската криза“

Во рамките на Жан Моне проектот за вмрежување „Системи на политики за миграција и азил“ (МАПС), предводен од Универзитетот „Ориентале“ во Неапол, во кој Универзитетот „Гоце Делчев“ учествува како партнер-инситуција, на 16.11.2020 г. се одржа Mеѓународна конференција на Европскиот универзитет „Виадрина“ во Франкфурт со наслов „5 Years Refugee Crisis“ (5 години од Бегалската криза), во организација на проф. Јенц Лович (Jens Lowitzsch). 

Трудовите презентирани на конференцијата говореа за системот на миграција и азил во Германија, како и за пресекот на сегашната ситуација, статусот не непридружувани малолетници, но и за социјалните аспекти поврзани со интеграцијата на бегалците и на мигрантите во општествата.

Во овие рамки, како претставници и стејкхолдери од пошироката мрежа на МАПС проектот за УГД учествуваа Мерсиха Смаиловиќ од невладината организација ЛЕГИС и Зоран Дранговски од Македонската асоцијација на млади правници. Темите со кои се приклучија кон дебатата беа „Бегалците за време на КОВИД-19“ и „Балканската рута – 5 години подоцна“. Презентациите побудија особен интерес кај учесниците заради актуелноста на третираните прашања.

Агенда>>

Последен пат изменето на Среда, 18 Ноември 2020 10:12
Одбележен под
Share this article

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…