Вебинар - Ковид, менталното здравје и „lockdown” стории: како да си помогнеме?

Како резултат на КОВИД-19 целиот свет го погоди социо-економска и  психолошка криза. Во поголем дел од светот социјалните активности се ограничени, скоро секаде и движењето на луѓето беше ограничено, а болниците примија одеднаш илјадници пациенти.

Поради ова се појавија многу психолошки проблеми и последици по менталното здравје, вклучувајќи стрес, анксиозност, депресија, фрустрација и неизвесност. Психолошките реакции поврзани со мерките, како полициски час или карантин, се „страв“ и „колективна вознемиреност“. Овие реакции се очекуваат во време на епидемија, а се зголемуваат со зголемување на бројот на новозаболени.

Психолошките реакции на пандемијата може да варираат од „панично однесување“ или „колективна хистерија“ до „чувство на безнадежност“ и „очај“. Исто така многу е важно што другите здравствени мерки може да бидат компромитирани од зголемената вознемиреност кај луѓето. Овие работи треба што побргу да бидат идентификувани и да се дискутира за нив.

Токму заради овие причини, Факултетот за туризам и бизнис логистика е домаќин на вебинар кој ќе се одржи на 19 март 2021 г. од 17 до 18 часот, каде што ќе се анализира влијанието на КОВИД-19 врз менталното здравје кај општата популација со препораки и совети како да си помогнеме.

Модератор: Тони Михаилов

Отворање на настанот: Проф. д-р Мишко Џидров, проректор за настава и студенти, Универзитет „Гоце Делчев” – Штип

Учесници:

Проф. д-р Александра Жежова

  • „Влијанието на медиумите и дезинформациите во време на КОВИД 19: менталното здравје и општествените девијации”

Проф. д-р Мирослав Пендароски

  • „Ние ли сме тоа?! – психосоцијалните феномени на долготрајното себеотуѓување”

Проф. д-р Елеонора Серафимовска

  • „Психолошките аспекти на пораките пренесени преку интерактивните медиуми за време на пандемијата“

         Сите заинтересирани можат да го проследат на линкот во продолжение: (Линк).

Последен пат изменето на Среда, 17 Март 2021 13:27
Одбележен под
Share this article

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…