Започна проектот „Тениски клубови за двојни кариери“ во рамките на програмата Еразмус + Спорт

Со одржување на првиот состанок во Софија (Бугарија), официјално беше означен стартот на проектот „Тениски клубови за двојни кариери (Tennis Clubs for Dual Careers) (TC4DC)“ кој ќе се реализира во период од 2 години, односно до крај на 2022 година. Проектот е кофинансиран од Европската Унија, во рамките на програмата Еразмус + Спорт.

Цел на проектот е да се развијат програми за стекнување на знаења и вештини кои ќе им помогнат во кариерниот и личен развој на младите тенисери и можност за професионално усовршување и кариерен развој на тренерите по тенис. Фокус ќе биде даден и на развој на вештини за менаџирање на мали и средни спортски клубови, имплементирајќи го концептот на двојни кариери.

Во рамките на проектот ќе биде спроведено истражување на практиките за двојни кариери во спортот во сите земји, добрите практики во тенисот, како и добрите практики на национално ниво во секоја од земјите поврзани со кариерниот развој во спортот. Менаџирањето на спортските клубови како една од формите на кариерен развој во спортот исто така ќе биде вклучено во проектните активности. Согласно со резултатите од истражувањето, во рамките на проектот ќе бидат развиени и креирани три едукативни курсеви: „Обука за спортско-тактичка и физичка подготовка на спортистите“, „Менаџирање со мали и средни спортски клубови“ и „Советување за двојна кариера и живот по завршување на спортската кариера“.

Носител на проектот е Спортскиот клуб ДЕМА од Софија (Бугарија). Како партнери во проектот, покрај Универзитет „Гоце Делчев“, вклучени се и Спортски клуб „Политехна“ (Романија) и претставници од Универзитетот во Букурешт, Спортски клуб „Лаврио“ (Грција) и Тениски клуб „Блунденз“ (Австрија). И покрај специфичната епидемиолошка состојба, претставници од сите земји вклучени во проектот, учествуваа на почетниот состанок во Софија каде што беа дискутирани проектните активности во периодот на следните две години.

Во рамките на проектот, проектниот тим на УГД е задолжен за изработка на методологијата на истражувањето, утврдување на најдобрите национални и ЕУ практики за двојни кариери, како и изготвување на методски пристапи за елаборација на изготвените едукативни курсеви. Во рамките на проектот ќе бидат вклучени и тренери од клубовите на УГД, како и тренери по тенис од Штип и пошироко.

Последен пат изменето на Четврток, 15 Април 2021 12:52
Одбележен под
Share this article

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…