УГД воспоставува соработка со Универзитетот „Фират“ во Турција

Претставници на Универзитетот „Фират“ во Турција неодамна беа во работна посета на Универзитетот „Гоце Делчев“. На средбата се разговараше за продлабочување на соработката и можностите кои двата универзитети ги имаат во насока на размена на искуства, студенти и работа на заеднички проекти.

Универзитетот во Турција има одлични искуства во отворање на бизниси во рамките на факултетите од страна на студенти и професори.

Универзитетот „Гоце Делчев“ изрази желба да се започне соработка на ниво на неколку факултети. За почеток соработката ќе се одвива со Факултетот за природни и технички науки и на Факултетот за информатика.

Универзитетот „Фират“ е основан во 1975 година, а денес брои преку 30.000 студенти. Станува збор за еден од подобро рангираните универзитети во Турција, а соработката со УГД ја иницираше проф. д-р Махмуд Челик од Филолошкиот факултет при УГД.

Одбележен под
Share this article

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…