(Видео) УГД дел од тимот кој ќе развива програма за двојни кариери кај спортистите

Преку проект кој е насловен како „Тениски клуб за двојни кариери“, Универзитетот „Гоце Делчев“ заедно со неколку други спортски организации и институции од странство ќе креира програми за обука на спортистите да имаат двојни кариери. Целта е да се развијат курикулуми преку кои спортистите ќе добиваат вештини кои ќе им помогнат да развијат кариери и надвор од нивниот професионален спортски ангажман.  

Целта е да им дадеме уште една можност на елитните спортисти да се реализираат. За време на својата спортска кариера тие вложуваат исклучително многу во подготовката и многу често образованието и нивните лични интереси се во втор план. Во моментот кога ќе прекине нивната спортска кариера тие се пред сериозен проблем, како да продолжат понатаму во животот. Проектот е насочен за создавање на двојни кариери за активни спортисти. Овој проект ќе им даде можност да добијат знаење за да можат да организираат свои клубови или да менаџираа клубови. Ќе добијат знаење за подготовка на млади играчи, како да ја поддржат спортската база, како се организира спортски клуб“, изјави Мариана Ненова, менаџер на проектот и претседател на спортскиот клуб „Дема“ од Бугарија.

Денес во просториите на УГД се одржа состанок во рамките на овој проект на кој беа презентирани досегашните анализи и достигнувања.

Ние направивме поголемо истражување во секоја од државите учесници во проектот. Истражувањето е наменето за спортисти, односно тенисери за тоа како тие се вклучени во овој процес. Имаше и интервјуа на тренери и менаџери на спортски клубови. Ги анализиравме и законските регулативи и дали постои концепт на двојни кариери во секоја од државите. Резултатите покажуваат дека сѐ уште не е познат концептот на двојни кариери, особено кај спортистите. Тоа е нешто на кое треба да се работи во иднина“, изјави проф. д-р Билјана Попеска од УГД.

Универзитетот „Гоце Делчев“ е вклучен во овој проект преку Спортскиот и културен центар, а улогата е да даде активен придонес во истражувањата и научните анализи кои ќе се прават во врска со проектот. Покрај УГД вклучени се и тениски клубови од Романија, Бугарија и Австрија и Спортски клуб од Грција.

 

Последен пат изменето на Петок, 02 Јули 2021 18:26
Одбележен под
Share this article

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…