Испечатете ја страната
УГД ја подобри својата позиција во рангирањето на Вебометрикс

Универзитетот „Гоце Делчев“ Штип во јулското рангирање на Вебометрикс останува на второто место меѓу универзитетите во РСМ. Вебометрикс е организација која ова рангирање го прави врз основа на повеќе паремтри, а целта на рангирањето е промовирање на отворен пристап до знаењата генерирани од Универзитетот. При рангирањето предвид се земаат неколку параметри – веб присутноста на универзитетите со нивните капацитети (веб метриски идикатори) и истражувачки мисии (библиометриски индикатори).

Рангирањето објавено во јули 2021, на веб страницата  https://www.webometrics.info/en/Europe/Macedonia се прави врз осниова на присутноста на интернет (зафатеност на веб страна од институцијата, веб простор), отвореност (цитати од топ автори), влијание (колку институцијата се поврзува во линкови на други институции) и научност (колку научни трудови има во топ 10 % цитирани автори од повеќе научни дисциплини).

Меѓу Универзитетите од Северна Македонија, најдобро пласиран е најстариот – Универзитет „Св. Кирил и Методиј“. На ниво на Универзитетите од Европа, Универзитетот „Гоце Делчев“ се наоѓа на 1056 место, УКИМ е на 593. На ниво на Универзитетите во светот, УГД бележи скок од 309 места во однос на рангирањето од јануари 2021, кога беше на 3462 позиција, а сега се наоѓа на 3153.

Одбележен под
Share this article
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…