Испечатете ја страната
(Видео) Студентите од ТТФ претставија свои модели преку филмска ревија во време на пандемија

Студентите на Технолошко-техничкиот факултет при УГД – Штип направија несекојдневна презентација на нивните креации, преку видеоприказна и фотосесија работени на тема „Пандемизам (креативна приказна на една онлајн генерација)“.

Во услови кога се забранети јавни настани и е оневозможено физичко присуство на факултетот, менторот на студентите доц. д-р Сања Ристески одлучи креативната работа на студентите да ја презентира на еден несекојдневен начин – преку атипична видеоприказна во која студентите се главни актери/протагонисти - тие се носители на целата приказна, а воедно и дизајнери на облеката која е претставена во видеото.

  • Целта на колекцијата е преку несекојдневен видеозапис да ја пренесеме нашата порака, нашата „борба” со невидливиот непријател – пандемијата со ковид-19, бидејќи организирање на моден настан во овие услови на пандемија и полициски час е скоро невозможно... - вели доц. д-р Ристески.

Во креирање на колекцијата учествуваа 20 студенти од трета и од четврта година на насоката Дизајн  на текстил и облека на Технолошко-техничкиот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“. Дизајните беа работени како завршен испит по предметите Конструкција на облека и Моделирање на облека.

  • Идејата за оваа тема потекна уште пред една година кога студентите креираа заштитни маски наменети за донација, инспирирани од пандемијата со ковид-19 - изјави доц. д-р Сања Ристески.

Темата е насловена „ПАНДЕМИЗАМ (креативна приказна на една онлајн генерација)“ или сфатена како модно движење за време на пандемијата.

Студентите заедно со својот ментор на темата работеле од почетокот на минатиот семестар (октомври 2020 г.), за денес да биде достапна до јавноста преку креативно видео кое го изработија со техничка поддршка од Универзитетската телевизија.

  

Последен пат изменето на Среда, 28 Април 2021 13:55
Share this article
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…