Приказ на предметите според таг: umetnost

Приказната од шест збора Хемингвеј ја напишал уште додека бил млад. Легендата вели дека бил во друштво на колеги писатели на кои им кажал дека може да напише приказна со само шест збора.

Објавено во Уметност

Приказната „Trash for art“ трае веќе пет години и во неа има многу ликови, предмети и магични простори направени од амбалажен отпад. Каква е твојата приказна?

Објавено во Уметност
Среда, 25 Ноември 2015 10:00

Како музиката го мами увото?

Што ја прави некоја музика толку убава и пријатна за увото? Најдобрите композиции направени некогаш се безвременски и ги надминуваат сите културолошки феномени – но што е она што е заедничко за тие композиции и што ги прави толку привлечни за слушање?

Објавено во Наука
Четврток, 19 Ноември 2015 15:30

Зошто е важен квалитетот во наставата?

Современата настава и учење има тројна мисија:

  1. Да овозможи разбирање на светот, како услов за соочување со него и адаптирање на него;
  2. Да обезбеди активно дејствување во светот, бидејќи само на тој начин е можно негово менување, како и унапредување;
  3. Да оствари градење на сопствениот идентитет во тој свет, што подразбира да се осознае вредноста на личниот придонес, одговорност и место во него.
Објавено во Образование

Кога ќе прашаме што е креативност, неодминливо е продирањето во прашањето од каде доаѓаат добрите идеи и како можеме да ги реализираме. Во 1926 година, Грахам Волас предложи уникатен модел кој ги објаснува четирите фази на креативниот процес, модел којшто подоцна во 1939 година беше адаптиран во „техника за продуцирање на идеи“ во пет техники и на овој начин изврши влијание врз денешните теории за креативниот процес.

Објавено во Уметност
Страница 34 од 38

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…