Приказ на предметите според таг: umetnost

Понеделник, 19 Октомври 2015 00:00

Галилео Галилеј за критичкото размислување

Галилео Галилеј (1564-1642) беше роден во време без часовници, телескопи и микроскопи, во кое вербата и антропоцентризмот беа тиранска догма на умот – свет кој се гледаше себеси како центар на универзумот. До крајот на неговиот живот, низ процесот во којшто ја воведе модерната набљудувачка астрономија, го измисли зачувувањето на времето, па дури го инспирираше и Шекспир - работата на Галилеј беше зачеток на една огромна револуција во човечката историја.

Објавено во Уметност
Четврток, 15 Октомври 2015 02:00

Како мирисаат спомените?

Поради анатомијата на мозокот, сетилото за мирис е тесно поврзано со емоциите и спомените.

Објавено во Уметност
Четврток, 15 Октомври 2015 02:00

Ниче за моќта на музиката

“Музиката, единствена помеѓу сите уметности е во истовреме комплетно апстрактна и длабоко емоционална“, вели Oliver Sacks, во неговиот текст за музиката како сила која го движи човековиот дух.

Објавено во Уметност
Четврток, 15 Октомври 2015 00:00

Недела на германски филм по седми пат

Од 26 до 30 октомври во Мултимедијалниот центар на УГД ќе се одржува Недела на германски филм. Веќе традиционално Неделата на германски филм е одлична можност да се видат најдобрите филмски остварувања од Германија.

Објавено во УГД Живот
Страница 37 од 37

СЛЕДЕТЕ НЕ

Регистрирај се

За да ги добиваш новите содржини внеси ја твојата е-маил адреса
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…