Среда, Фебруари 1 2023
Следете нè

Повик за учество во размена на додипломски студии во САД

Глобалната програма за размена на додипломски студии (Global UGRAD) обезбедува разновидна група на нови студентски лидери со стипендија за еден семестар на академски студии без диплома на колеџ или универзитет во САД.

Глобал УГРАД е програма на Бирото за образовни и културни прашања на Стејт департментот на Соединетите Американски Држави и има за цел да регрутира учесници од недоволно застапени средини кои немале други можности да студираат во Соединетите Држави. Успешните апликанти може да очекуваат длабинска изложеност на американското општество, култура и академски институции, како и можности за подобрување на нивните професионални вештини.

Сите учесници ќе бидат запишани за еден семестар на редовни, недипломски, додипломски предмети избрани од постојната наставна програма на нивната институција домаќин. Од учесниците ќе се бара да поминат еден курс за американски студии со 3 кредити за да го подобрат нивното разбирање за Соединетите Држави. Учесниците ќе живеат во објекти за домување на кампусот со американски врсници и ќе треба да учествуваат во 20 часа општествено корисна работа. Ќе има и виртуелна ориентација за пристигнување и работилница лично за крајот на програмата.

Апликациите ќе се примаат од 1 ноември 2022 година до 15 декември 2022 година за академската 2023/2024 година. Учесниците ќе бидат сместени на универзитет во САД или во есенскиот семестар 2023 година (август - декември 2023 година) или во пролетниот семестар 2024 година (од јануари до мај 2024 година).

Повеќе информации на следниве линкови:

https://mk.usembassy.gov/the-2023-2024-global-undergraduate-exchange-program-global-ugrad-is-now-open/

https://webportalapp.com/sp/login/ugrad_student_application_2023