Среда, Фебруари 1 2023
Следете нè

Факултетот за информатика и УГД партнери на една од најголемите организации за едукација во сајбер безбедноста

Универзитет „Гоце Делчев” преку Лабораторијата за компјутерска безбедност и дигитална форензика и Факултетот за информатика стана официјален академски партнер на Меѓународниот совет на консултанти за електронска трговија EC-Council.
EC-Council и неговите партнери веќе 22 години нудат професионални сертификати за различни профили од сајбер безбедноста и дигиталната форензика, во 145 земји од светот. Најпознатиот курс Сертифициран етички хакер (CEH), но и многу други, сега се достапни и за студентите на УГД по многу пониски цени. Полагањето и здобивањето со сертификати ќе се одвива во компјутерските лаборатории на Факултет за информатика.

Меѓународниот совет на консултанти за е-трговија, познат и како EC-Council, е најголемото тело за техничка сертификација за сајбер безбедност во светот. Тие се сопственици на светски познатите програми за сертифициран етички хакер (CEH), Computer Hacking Forensics Investigator (C|HFI), Сертифициран безбедносен аналитичар (ECSA), тестирање за пенетрација на лиценца (практично) и многу други. До сега сертифицирале над 200.000 професионалци за безбедност на информации на глобално ниво, кои влијаеле на начинот на размислување за сајбер безбедноста на безброј организации ширум светот.

Програмите за сертификација се признаени ширум светот и добиваат одобренија од различни владини агенции, вклучително и Федералната влада на САД, Агенцијата за национална безбедност на Владата на САД (NSA), Комитетот за национални безбедносни системи (CNSS) и неодамна EC-Council доби акредитација од Американскиот национален институт за стандарди (ANSI).