Среда, Мај 18 2022
Следете нè

Кинескиот амбасадор во посета на УГД

Амбасадорот на Народна Република Кина во Скопје, Џанг Ѕуо, го посети Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. При посетата беше потпишан Договор за донација од страна на Кинеската амбасада за УГД.

  • Најпрвин сакам да му изразам благодарноста на ректорот на овој универзитет за поканата. Чест е за мене да присуствувам во време кога се одбележуваат 15 години од овој универзитет, имавме пријателски размени на мислења со ректорот и двајцата проректори. Исто така го посетив и Кампусот на Универзитетот. Многу сум среќен што потпишавме и договор за донација. Во Кина секое дете има пристап до соодветно образование. За да имаме поотворено и квалитетно образование ние во Кина сме отворени за соработка и размена.  Кина е подготвена да ја зголеми соработката и размената во образованието со земји од Југоисточна Европа, вклучувајќи ја и Северна Македонија.  Досега имавме многу добра соработка со Универзитетот „Гоце Делчев“ и одржавме многу плодни активности. Минатата година имавме Фестивал на кинеската кујна, но и Семинар за кинеска философија - изјави амбасадорот Ѕуо.

Претходно амбасадорот и делегацијата присуствуваа на Кампус 2 да направат увид во донираната опрема.

  • Денес ја продлабочуваме соработката со Кина и Амбасадата на оваа земја. Се надевам дека наскоро таа соработка ќе резултира со отворање на еден центар кој ќе овозможи размена на професори и студенти - изјави проректорот за настава проф. д-р Мишко Џидров.

Претходно УГД имаше неколку проекти кои беа со Кина и кинески универзитети. Факултетот за земјоделски науки и Факултетот за медицински науки имаа соработки со тамошни универзитети и болници.

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com