Недела, Март 26 2023
Следете нè

УГД по вторпат трчаше на Кавадаречкиот полумаратон

Првата трка на отворено во 2023 година во Македонија се одржа изминатиов викенд во Кавадарци. Тоа беше петтото издание на Кавадаречки полумаратон, на кој по вторпат учествуваа и претставници на Универзитетот „Гоце Делчпев“ – Штип.

Студенти, професори и останати вработени на УГД трчаа на трките на 5, 10 и 21 километар. Во конкуренција од околу 400 рекреативци и професионалци во трчањето, вкупно 23 претставници на УГД ја истрчаа патеката по улиците на Кавадарци. На полумаратонот од 21 километар учествуваа тројца, а најдобро време постигна Андреј Срцев. На 10 километри, од осуммината претставници на УГД, кај жените најдобро време имаше Кристина Мишева, која се пласираше на деветтото место, а кај мажите Ристе Петров.

Во рекреативната трка, на 5 километри, која беше и најмасовна, трчаа 11 претставници на УГД, а најдобро време кај жените постигна Цветанка Ристова-Магловска, а кај мажите Кире Глаев.
Универзитетот „Гоце Делчев“ преку Спортскиот рекреативен центар планира следни учества на слични настани – планинарење, трки, на кои сите заинтересирани ќе можат да учествуваат и да спортуваат и рекреираат.