Вторник, Ноември 29 2022
Следете нè

Пијанистка од Јапонија одржа мастер час по пијано на УГД за пијанистите од Македонија

Пијанистката Асами Сате од Јапонија денес одржа мастер клас за сите заинтересирани пијанисти на Музичката академија при УГД. На часот присуствуваа пијанисти од цела Македонија кои сакаа да ја слушнат и да научат нешто од Асами Сате.

  • Првпат да предавам пред голема група на студенти. Многу сум возбудена и горда што сум овде. Беше изненадувачки за мене што сите свират многу добро и се добро научени. Навистина се прашував што да им дадам плус. Изненадувачки им давам само мал придонес и тие веднаш го надградуваат тоа. Ова значи дека професорите се добри - вели Сате.

Сате има настапувано многупати во Македонија, а заедно со професорката Ема Попивода се чести гости насекаде во светот. Тие освоија бројни награди во Македонија и во Јапонија. 

  • Големата разлика меѓу македонските и јапонските пијанисти е во силата. Македонските пијанисти користат многу повеќе сила при свирењето на пијано. Според мое мислење, тоа е поради тоа што тие вежбаат од деца на Петроф пијано, што бара многу повеќе сила. Додека ние во Азија користиме Јамаха пијано, што е многу полесно. Нивните прсти се многу силни. Тоа е голема разлика. Во однос на музиката, Македонците имаат брз локален ритам (бит). Дури кога свират класични автори, како Дебиси, нивниот локален ритам може да се забележи во настапот - вели Сате.

Сате неодамна настапи во Скопје, а следниот настап е планиран догодина.  

Joomla Gallery makes it better. Balbooa.com